Resultado da pesquisa (6)

Termo utilizado na pesquisa Baccharis megapotamica var. weirii

#1 - Natural poisoning by Baccharis megapotamica var. weirii in goats, 35(4):360-364

Abstract in English:

ABSTRACT.- Panziera W., Gonçalves M.A., Lorenzett M.P., Damboriarena P., Argenta F.F., Laisse C.J.M., Pavarini S.P. & Driemeier D. 2015. [Natural poisoning by Baccharis megapotamica var. weirii in goats.] Intoxicação natural por Baccharis megapotamica var. weirii em caprinos. Pesquisa Veterinária Brasileira 35(4):360-364. Setor de Patologia Veterinária, Departamento de Patologia Clínica Veterinária, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Av. Bento Gonçalves 9090, Porto Alegre, RS 91540-000, Brazil. E-mail: davetpat@ufrgs.br Poisoning by the toxic species of Baccharis is an important cause of death in farm animals. Baccharis coridifolia and Baccharis megapotamica are the most common and most important of this genus. Epidemiological, clinical and pathological aspects of a natural outbreak of intoxication by Baccharis megapotamica var. weirii are described in goats. Eleven young goats from a herd of 152 goats were affected by an acute fatal disease. The cases occurred in a small farm in the municipality of Viamão, State of Rio Grande do Sul, southern Brazil. Large patches of blooming Baccharis megapotamica var. weirii were observed in the pastures where the goats were held, especially in wet and flooded spots. Affected goats were between six months to one year old and all showed signs including apathy, anorexia, weakness, diarrhea, dehydration, abdominal pain, bloat, decubitus and death. The clinical course was 12-24 hours. Three out of the eleven goats dead from the toxicosis were necropsied. Changes present in all necropsied goats included dehydration, liquid contents in the rumen, reddening, erosions and ulcers in the mucosae of the forestomachs, abomasum, and intestine. One goat had marked hemorrhage of mesenteric lymph nodes. Histological lesions of all animals included hyperemia as well as degenerative, necrotic, and ulcerative changes in the epithelial lining of rumen, reticulum, and omasum. Mucosae of the abomasum and of some sections of small and large intestines were also affected. Necrosis of lymphoid tissue was observed in mesenteric lymph nodes and in the lymphoid aggregates in intestine and in the follicles of spleen.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Panziera W., Gonçalves M.A., Lorenzett M.P., Damboriarena P., Argenta F.F., Laisse C.J.M., Pavarini S.P. & Driemeier D. 2015. [Natural poisoning by Baccharis megapotamica var. weirii in goats.] Intoxicação natural por Baccharis megapotamica var. weirii em caprinos. Pesquisa Veterinária Brasileira 35(4):360-364. Setor de Patologia Veterinária, Departamento de Patologia Clínica Veterinária, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Av. Bento Gonçalves 9090, Porto Alegre, RS 91540-000, Brazil. E-mail: davetpat@ufrgs.br Intoxicações por plantas do gênero Baccharis representam uma importante causa de morte em animais de produção. Baccharis coridifolia e Baccharis megapotamica são as espécies mais comuns e importantes. Nesse trabalho, são descritos os aspectos epidemiológicos, clínicos e anatomopatológicos de um surto de intoxicação natural por Baccharis megapotamica var. weirii em caprinos. Onze caprinos jovens, de um total de 152, foram afetados por uma doença aguda fatal. Os casos ocorreram em uma pequena propriedade rural no município de Viamão, Rio Grande do Sul, Brasil. Grande quantidade de exemplares de Baccharis megapotamica var. weirii em estágio de floração, foram encontrados onde os caprinos estavam. As plantas cresceram em áreas úmidas e alagadas. Os caprinos afetados tinham entre seis meses a um ano de idade e todos apresentaram sinais clínicos caracterizados por apatia, anorexia, prostração, diarreia, desidratação, desconforto abdominal, timpanismo, decúbito e morte. O curso clínico variou aproximadamente de 12 a 24 horas. Dos onze caprinos acometidos, três foram necropsiados. As alterações presentes em todas as necropsias incluíam desidratação, conteúdo líquido no rúmen, avermelhamento, erosões e úlceras da mucosa dos pré-estômagos, e avermelhamento na mucosa do abomaso e intestino. Um dos caprinos apresentou marcada hemorragia dos linfonodos mesentéricos. As lesões histológicas de todos os caprinos necropsiados incluíam hiperemia, hemorragia, alterações degenerativas, necróticas e ulcerativas variadas no revestimento epitelial do rúmen, retículo e omaso, e na mucosa do abomaso e de alguns segmentos do intestino delgado. Necrose do tecido linfoide foi observada em linfonodos mesentéricos e em agregados linfoides no intestino e folículos do baço.


#2 - Experimental poisoning by Baccharis megapotamica var. weirii in buffalo, 32(5):383-390

Abstract in English:

ABSTRACT.- Oliveira-Filho J.C., Carmo P.M.S., Iversen A., Nielsen K.F. & Barros C.S.L. 2012. Experimental poisoning by Baccharis megapotamica var. weirii in buffalo. Pesquisa Veterinária Brasileira 32(5):383-390. Departamento de Patologia, Universidade Federal de Santa Maria, Camobi, Santa Maria, RS 97105-900, Brazil. E-mail: claudioslbarros@uol.com.br Five male 6-8 month-old Murrah buffalo calves were orally dosed with the fresh aerial parts of Baccharis megapotamica var. weirii at doses of 1, 3, 4, 5 and 10g/kg body weight (bw) (~1-10mg macrocyclic trichothecenes/kg/bw). The B. megapotamica used for the experiment was harvested on a farm where a recent spontaneous outbreak of poisoning caused by such plant had occurred. Clinical signs appeared 4-20 hours and 4 buffaloes died 18-49 hours after the ingestion of the plant. Clinical signs were apathy, anorexia, and watery diarrhea, fever, colic, drooling, muscle tremors, restlessness, laborious breathing and ruminal atony, and dehydration. The most consistent gross findings were restricted to the gastrointestinal (GI) tract consisted of varying degrees of edema and reddening of the mucosa of the forestomach. Histopathological findings consisted of varying degrees of necrosis of the epithelial lining of the forestomach and of lymphocytes within lymphoid organs and aggregates. Fibrin thrombi were consistently found in sub-mucosal vessels of the forestomach and in the lumen of hepatic sinusoids. It is suggested that dehydration, septicemia and disseminated intravascular coagulation participate in the pathogenesis of the intoxication and play a role as a cause of death. A subsample of B. megapotamica var. weirii was frozen-dried and ground and analyzed using UHPLC (Ultra High Performance Liquid Chromatography) with high resolution Time of Flight mass spectrometry and tandem mass spectrometry, it was shown that the plant material contained at least 51 different macrocyclic trichothecenes at a total level of 1.1-1.2mg/g. About 15-20% of the total trichothecenes contents was found to be monosaccharide conjugates, with two thirds of these being glucose conjugates and one third constituted by six aldopentose conjugates (probably xylose), which has never been reported in the literature.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Oliveira-Filho J.C., Carmo P.M.S., Iversen A., Nielsen K.F. & Barros C.S.L. 2012. Experimental poisoning by Baccharis megapotamica var. weirii in buffalo. [Intoxicação experimental por Baccharis megapotamica var. weirii em búfalos.] Pesquisa Veterinária Brasileira 32(5):383-390. Departamento de Patologia, Universidade Federal de Santa Maria, Camobi, Santa Maria, RS 97105-900, Brazil. E-mail: claudioslbarros@uol.com.br As partes aéreas ver- des de Baccharis megapotamica var. weirii foram administradas oralmente a cinco búfalos da raça Murrah de 6-8 meses de idade nas doses de 1, 3, 4, 5 e 10g/kg de peso corporal (pc) (~1-10mg de tricotecenos macrocíclicos/kg/pc). A planta usada no experimento foi colhida numa fazenda onde um surto recente de intoxicação espontânea por essa planta havia ocorrido. Nos búfalos deste experimento, os sinais clínicos apareceram 4-20 horas e 4 búfalos morreram 18-49 horas após a ingestão da planta. Os sinais clínicos consistiram de apatia, anorexia, diarreia aquosa, febre, cólica, salivação, tremores musculares, inquietação, respiração laboriosa, atonia ruminal e desidratação. Os achados macroscópicos mais consistentes estavam restritos ao trato gastrointestinal (GI) e consistiram de graus variados de edema e avermelhamento da mucosa dos pré-estômagos. Os achados histopatológicos consistiam de vários graus de necrose do epitélio de revestimento dos pré-estômagos e de linfócitos em agregados e órgãos linfoides. Trombos de fibrina foram consistentemente encontrados nos vasos da submucosa dos pré-estômagos e na luz dos sinusoides hepáticos. É sugerido que desidratação, septicemia e coagulação intravascular disseminada participem da patogênese da intoxicação e sejam fatores responsáveis pela morte dos animais afetados pela intoxicação. Uma subamostra de B. megapotamica var. weirii foi congelada a seco, moída e analisada usando UHPLC (Cromatografia Líquida de Ultra Alta Performance) com espectrometria de tempo-de-vôo de alta resolução e espectrometria de massa em tandem. Foi demonstrado que o material de planta analisado continha pelo menos 51 tricotecenos macrocíclicos diferentes num nível total de 1,1-1,2mg/g. Cerca de 15-20% do conteúdo total de tricotecenos eram conjugados de monossacarídeos, sendo dois terços desses, conjugados de glicose e um terço constituídos por seis conjugados de aldopentose (provavelmente xilose), o que nunca tinha sido antes relatado na literatura.


#3 - Spontaneous Baccharis megapotamica var. weirii poisoning in sheep, 30(5):403-405

Abstract in English:

ABSTRACT.- Pedroso P.M.O., Bandarra P.M., Feltrin C., Gomes D.C., Watanabe T.T.N., Ferreira H.H. & Driemeier D. 2010. [Spontaneous Baccharis megapotamica var. weirii poisoning in sheep.] Intoxicação por Baccharis megapotamica var. weirii em ovinos. Pesquisa Veterinária Brasileira 30(5):403-405. Setor de Patologia Veterinária, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, RS 91540-000, Brazil. E-mail: davetpat@ufrgs.br Spontaneous poisoning of livestock by Baccharis coridifolia affects mostly hungry or curious animals that have not entered in contact with the plant previously. The plant occurs usually in dried hilly soils of Rio Grande do Sul and neighboring states or countries. An indistinguishable and sporadic form of the disease has been associated with the ingestion of Baccharis megapotamica, a species occurring in moist areas. This communication reports the spontaneous poisoning of four lambs after ingestion of B. megapotamica var. weirii. Clinical signs were observed in three lambs, the other was found dead. A rapid clinical disease characterized by anorexia, colic, dehydration, and diarrhea resulted in death after 8-24 hours. Necropsy revealed significant changes in the rumen, in which serosal edema, and submucosal echimotic hemorrhages were observed. Microscopically, the rumen showed submucosal edema and mucosal tumefaction, vacuolization, and necrosis. Diagnosis was based on clinical, pathological and epidemiological findings.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Pedroso P.M.O., Bandarra P.M., Feltrin C., Gomes D.C., Watanabe T.T.N., Ferreira H.H. & Driemeier D. 2010. [Spontaneous Baccharis megapotamica var. weirii poisoning in sheep.] Intoxicação por Baccharis megapotamica var. weirii em ovinos. Pesquisa Veterinária Brasileira 30(5):403-405. Setor de Patologia Veterinária, Faculdade de Veterinária, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, RS 91540-000, Brazil. E-mail: davetpat@ufrgs.br As intoxicações por Baccharis coridifolia afetam especialmente animais de fazenda famintos ou curiosos e que não haviam tido contato prévio com a planta. B. coridifolia ocorre usualmente em terrenos secos de coxilhas no Rio Grande do Sul e estados ou países vizinhos. Uma forma indistinguível e esporádica da doença tem sido associada com a ingestão de Baccharis megapotamica que ocorre em áreas úmidas. Relata-se a intoxicação natural de quatro cordeiros após ingestão de Baccharis megapotamica var. weirii. A doença foi observada em uma propriedade localizada em Barra do Ribeiro, Rio Grande do Sul. O rebanho era composto por 220 ovinos, os quais eram mantidos em área de pastagem nativa sem qualquer suplementação. Uma rápida doença clínica caracterizada por anorexia, cólica, diarréia e desidratação causou a morte de três cordeiros em um período de 8 a 24 horas, o outro foi encontrado morto. A necropsia revelou alterações significativas no rúmen, no qual havia edema de serosa e hemorragias equimóticas na submucosa. Microscopicamente, o rúmen apresentou edema de submucosa, além de edema, tumefação, vacuolização e necrose de mucosa. O diagnóstico foi fundamentado nos achados clínicos, patológicos e epidemiológicos.


#4 - Experimental poisoning of goats by Baccharis megapotamica var. weirii (Compositae)

Abstract in English:

The toxicity of the shoots of Baccharis megapotamica var. weirii to goats was shown in na experiment in which the mature flowerless plant, collected in Lages, Santa Catarina, was administrated orally to 11 goats. Doses of 2 g/kg or more of the fresh plant caused the death of all goats. The first symptoms were observed from 4 to 13 h after the beginning of administration of the plant. Death occurred in a period of 10h54min to 112h28min after ingestion. The clinical-pathological changes were characterized by disturbance of the digestive tract. The main symptoms were anorexia, ruminal atonia, increase of the intestinal peristaltism, modification in the consistency of the faeces, tachycardia and dispnoea; also observed were restlessness, depression, muscular tremor, dehydration, sialorrhoea and in the terminal phase hypothermia. The alterations in the ruminal fluid were acidosis with decrease of the bacterial activities and death of the protozoa. Post-mortem findings consisted of oedema and congestion of the mucosa of the rumen, reticulum, abomasum and parts of the small and large intestine. Histologically the lesions were characterized by necrosis with picnosis and karyorrhexia of the mucosal epithelium of the forestomachs, abomasum and intestines and the lymphoid tissue of the spleen as well as the externai lymphnodes.

Abstract in Portuguese:

Foi demonstrada a toxidez para caprinos das partes aéreas frescas de Baccharis megapotamica var. weirii através de experimentos, em que a planta adulta, sem inflorescências, colhida no Município de Lages, Santa Catarina, foi administrada por via oral a 11 caprinos. Doses a partir de 2 g/kg da planta fresca causaram a morte de todos os caprinos. Os primeiros sintomas foram observados, de 4h a 13h após o início da administração da planta e a morte dos animais sobreveio num período de 10h54min a 112h28min após o começo da administração da planta. O quadro clínico-patológico caracterizou-se por perturbações do trato digestivo com evolução aguda. Os principais sintomas foram anorexia, atonia ruminal, aumento do peristaltismo intestinal, diminuição da consistência das fezes, taquicardia e dispnéia; também houve inquietação, depressão, tremores musculares, desidratação, sialorréia e, na fase terminal, hipotermia. As alterações no fluido ruminal caracterizaram-se por um quadro de acidose, com diminuição das atividades bacterianas e morte dos protozoários. Os achados de necropsia consistiram em edema e congestão da mucosa do rúmen, retículo, abomaso e em segmentos dos intestinos delgado e grosso. Histologicamente as lesões se caracterizaram por necrose com picnose e cariorrexia do epitélio da mucosa dos pré-estômagos, abomaso, intestinos e do tecido linfoide do baço e de linfonodos externos.


#5 - Experimental poisoning of sheep by Baccharis megapotamica var. megapotamica e var. weirii (Compositae)

Abstract in English:

The shoots of Baccharis megapotamica var. megapotamica, collected in Santa Maria, Rio Grande do Sul, and the mature flowerless plant of the variety weirii, collected in Lages, Santa Catarina, were shown to be poisonous to sheép. Var. megapotamica was given orally in single doses to 12 sheep, and similarly, var. weirii to 8 sheep. The lethal dosis was between 10 and 15 g/kg for var. megapotamica and 2 to 3 g/kg for var. weirii. Thus var. weirii was approximately 5 times as toxic as var. megapotamica. First symptoms were observed from 4h15min to 9h20min after administration of var. megapotamica and from 4h10min to 9h after var. weirii was given. The total period from ingestion of the plant to the animal's death was 23h55min to 71h10min with var. megapotamica and 36h25min to 105h55min with var. weirii. The clinical-pathological manifestations of poisoning were similar for both varieties, affected the digestive tract and were of acute progression. The main symptoms were anorexia, ruminal atonia, tachycardia and tachypnoea. Restlessness, depression, muscular tremors, volumous abdomen, dehydration, sialorrhoea and modification of faeces consistency were observed, as well as hypothennia in the terminal phase. Post-mortem findings were oedema in the wall of the rumen and reticulum (mainly in poisoning by var. weirii) and congestion of the mucosa of the rumen, reticulum, abomasum and parts of the small and large intestine. These effects were more severe in poisoning by var. weirii than by var. megapotamica. Histological observations were severe necrosis of the epithelium of the rumen and reticulum, slight to severe necrosis of the abomasal epithelium (only in the poisoning by var. weirii) and necrosis of the lymphocytic elements 'in the lymphoid tissue of the spleen, mesenteric lympho nodes and Peyer's patches (mainly in poisóning by the var. megapotamica). To date, occurrence of natural poisoning of sheep by this plant has been registered only once, that by var. weirii in Santa Catarina. Some data on poisonous plants to sheep in Latin America through a literature review are presented. Aspects of the poisonous action of trichothecenes and B. megapotamica var. megapotamica and var. weini are discussed.

Abstract in Portuguese:

Em experimentos realizados com as partes aéreas frescas de Baccharis megapotamica var. megapotamica, quando em brotação, colhida em Santa Maria, RS, e da var. weirii, quando adulta sem inflorescência, colhida em Lages, SC, foi demonstrado que os ovinos são sensíveis à intoxicação pelas duas variedades. Realizaram-se administrações únicas, por via oral, com a var. megapotamica em 12 ovinos e com a var. weirii em 8 ovinos. A dose letal oscilou entre 10 e 15 g/kg para a var. megapotamica e entre 2 e 3 g/kg para a var. weirii. Portanto, a var. weirü foi aproximadamente 5 vezes mais tóxica que a var. megapotamica. Os primeiros sintomas foram observados, nos animais que morreram, de 4h15min a 9h20min após a administração da planta na intoxicação pela var. megapotamica e de 4h10min a 9h00min na intoxicação pela var. weirii. O prazo total entre a administração da planta e a morte dos animais sobreveio num período de 23h55min a 71hl0min na intoxicação pela var. megapotamica e de 36h25min a 105h55min na intoxicação pela var. weirii. O quadro clínico-patológico foi semelhante na intoxicação pelas duas variedades, caracterizando-se por perturbações do trato digestivo e evolução aguda. Os principais sintomas foram anorexia, atonia ruminal, taquicardia e taquipnéia; também houve inquietação, de pressão, tremores musculares, abdômen volumoso, desidratação, sialorréia, modificações na consistência das fezes e hipotermia na fase terminal. Os achados de necropsia consistiram em edema da parede do rúmem e retículo (principalmente na intoxicação pela var. weirii) e congestão da mucosa do rúmen, retículo, abomaso e segmentos dos intestinos delgado e grosso. Na intoxicação pela var. weirii os achados de necropsia foram levemente mais acentuados do que na intoxicação pela var. megapotamica. Histologicamente observou-se no rúmen e retículo, acentuada necrose do epitélio, no abomaso, leve até acentuada necrose do epitélio (somente na intoxicação pela var. weiriz) e no tecido linfóide (baço, linfonodos mesentéricos e placas de Peyer), necrose dos elementos linfocitários (principalmente na intoxicação pela var. megapotamica). Até o momento só existem históricos e o estudo da ocorrência de um caso de intoxicação natural, em ovinos, pela var. weirii, no Estado de Santa Catarina. São apresentados dados obtidos através de revisão de literatura sobre as plantas tóxicas da América Latina que afetam ovinos. São discutidos alguns aspectos sobre a ação tóxica dos tricotecenos e B. megapotamica var. megapotamica e var. weirii.


#6 - Experimental poisoning by Baccharis megapotamica var. megapotamica and var. weirii (Compositae) of rabbits

Abstract in English:

The dried and powdered aerial parts of Baccharis megapotamica Sprengel var. megapotamica and var. weirii (Baker) Barroso, plants which occur mainly in Southern Brazil, were toxic when administered by stomach tube to 68 rabbits; 42 of these died. The two varieties of the plant showed similar toxic properties, but there were a few differences. In both varieties the toxic symptoms were practically the sarne independently of its growing stage, the sex of the plants or its origin. However there were large differences in the lethal dose of the two varieties. It was between 2 and 4 g/kg for variety megapotamica and between 0,34 and 0,68 g/kg for var. weirii (dried plant material). Thus var. weirii was about 5 times more toxic than var. megapotamica. Fatal poisoning was acute with both varieties. In most cases symptoms caused by var. megapotamica were seen during 20 hours to 4 days; with var. weirii they were seen in most cases during less than 15 hours. Death occurred in most cases between 22 and 73 hours, and between 12 and 56 hours respectively after administration of the plant. The main symptoms shown by the rabbits intoxicated by var. megapotamica were anorexia and modified feces, mainly in the form of diarrhea, in most cases with the presence of mucus and blood. Anorexia was observed also in poisoning by var. weirii, but there were few cases of diarrhea and the faeces never contained mucus and blood. The main post-mortem findings in the rabbits poisoned by the two varieties were seen in the digestive tract, mainly in the stomach and caecum. The mucosa of the stomach was reddened, especially in the cranial part. The content of the caecum had a liquid-pasty consistency. Dark red slightly elevated and rough áreas were seen on the caecal mucosa. The caecal wall was frequently edematous. There were also lesions in the small and large intestine. In the small intestine lesions were seen only in poisoning by var. weirii and consisted of a reddened mucosa; in the colon and rectum severe lesions were seen only in poisoning by var. megapotamica and consisted of diphteroid necrosis. Both varieties produced livers that were almost always clearer than normal and slightly mottled. The histological lesions were necrosis and hemorrhages in the upper portion of the stomach mucosa, but necrosis of the parietal cells were more severe with var. megapotamica, being only slight with var. weirii. The mucosa of the small intestine only showed congestion and hemorrhages with var. weirii. The most important lesions were seen in the caecum, where there were hemorrhages and necrosis of the mucosa, and edema of the submucosa. Granulocytes were present, in most cases in small arnounts, but were generally more numerous with var. megapotamica, were some showed karyorrhexis; karyorrhexis was not seen after poisoning by var. weirii. In the initial part of the colon there were more hemorrhages and necrosis of the mucosa with var. weirii. However in the mucosa of the distal part of the colon and of the rectum, hemorrhages and necrosis with the presence of nuclear detritos (debris) on the surface of the mucosa, and necrosis with cariorrexia of the epithelial cells of the glands, were more common with var. megapotamica. Basically the sarne lesions were seen in the liver following poisoning by both varieties; there was severe tumefaction of the hepatic cells of the whole lobule, being especially severe in the periportal area. In the lymphatic tissue of the spleen and vermiform appendice of the caecum, necrosis characterized by cariorrexia of the lymphoid cells in the follicles, was produced by both varieties, but was more frequent and more pronounced with var. weirii. The two varieties, dried and milled, lost some of their toxicity, when kept in closed bottles; but when stored unmilled in cotton sacs, the plants kept their toxicity entirely. Rabbits, to which the two varieties were given, various times in sublethal doses with monthly intervals, did not adquire tolerance against the toxic properties of the plant.

Abstract in Portuguese:

As partes aéreas dessecadas e pulverizadas de Baccharis megapotamica Sprengel variedades megapotamica e weirii, plantas brasileiras conhecidas por conterem tricotecenos, foram administradas por via intragástrica a 68 coelhos, dos quais 42 morreram. O quadro clínico-patológico observado na intoxicação por ambas as variedades foi semelhante, porém a dose letal da var. megapotamica oscilou entre 2 e 4 g/kg, enquanto que a da var. weirii situou-se entre 0,34 e 0,68 g/kg, independentemente da fase de crescimento, do sexo da planta ou da procedência. Da mesma forma, a evolução nos casos fatais da intoxicação pela var. megapotamica foi mais longa (na maioria dos casos entre 7 e 32 horas) que a da var. weirii (geralmente menos de 15 horas). Na intoxicação pela var. megapotamica os principais sintomas foram anorexia e fezes alteradas, sobretudo diarréia, geralmente com presença de muco e sangue, já na intoxicação pela var. weirii havia também anorexia, porém a diarréia foi pouco freqüente e sem presença de muco ou sangue. Os achados de necropsia na intoxicação por ambas as variedades consistiram em avermelhamento da mucosa do estômago; ceco com áreas elevadas e rugosas, de coloração vermelho-escura, edema de parede e conteúdo líquido-pastoso; fígado mais claro e levemente mosqueado. Na intoxicação pela var. megapotamica havia ainda necrose difteróide no cólon e reto, enquanto que com a var. weirii observou-se avermelhamento da mucosa do intestino delgado. Histologicamente, havia, na intoxicação por ambas as variedades, necrose e hemorragias na parte superior da mucosa do estômago, porém necrose das células parietais foi bem mais acentuada na intoxicação pela var. megapotamica; no ceco, observaram-se hemorragias e necrose na mucosa, edema na submucosa e presença de polimorfonucleares que, na intoxicação pela var. megapotamica, em parte estavam em cariorrexia; no cólon, havia necrose e hemorragias, que na intoxicação pela var. weirii eram mais acentuadas na parte proximal, na intoxicação pela var. megapotamica eram mais acentuadas na parte distal e também presentes no reto; fígado com acentuada tumefação celular; no tecido linfóide (baço, apêndice vermiforme do ceco), necrose com cariorrexia, mais frequente e mais intensa na intoxicação pela var. weirii. Por 9 a 12 meses a planta dessecada inteira e em sacos de pano conservou integralmente a sua toxidez, porém quando guardada moída e em vidros de tampa plástica, perdeu um pouco de sua toxidez. Coelhos que receberam repetidamente doses subletais da planta, com intervalos mensais, não adquiriram tolerância à ação tóxica da planta.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV